Online terapi, Terapist ile Danışan(lar)ın internet ortamında yüzyüze buluştuğu, terapi sürecini yürüttükleri ve belirlenen terapi hedeflerine ulaşmaya çalıştıkları, son zamanlarda Dünya’da hızla yayılan bir yöntemdir.

Psikoterapi alanında bir çok profesyonel eğitim, son zamanlarda farklı nedenlerden dolayı online olarak yürürtülmektedir. Terapi desteğine ihtiyaç duyan bir çok danışan/hasta da farklı nedenlerle online terapi yöntemini tercih etmektedir. Özellikle Amerika ve Avrupa ülkelerinde coğrafyanın çok geniş olmasından dolayı kendisinden terapi desteği alınmak istenen uzmana ulaşmak zorlaşmıştır. Bu sorunun çözümü için bilgisayar, telefon, tablet üzerinden yüzyüze terapi süreçleri başlatılmış ve olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Bunun üzerine bu yöntem dünya genelinde yayılmaya başlamıştır.

 Özellikle yaşadığı yerde uzman bulamayan, uzmana gidecek zaman bulmakta zorlanan, kendi kültürüne uygun uzman arayan, yurt dışında yaşayan, sağlık nedeniyle uzmana gidemeyen, yaşadığı yerdeki uzmandan farklı bir uzmana gitmek isteyen, terapi sürecinde çocuklarını bırakacak yer bulamayan bireyler online terapiyi tercih etmektedirler.

Psikolojik desteğe ihtiyaç duyan ve bahsettiğimiz ya da benzer nedenlere sahip danışanlar/hastalar için online terapi önemli bir fırsat oluşturmuştur. Danışan ve hastalar, terapist ve diğer uzmanlara daha hızlı ve pratik yollarla ulaşma imkanı elde etmişlerdir. Online terapi yapılabilmesi için bilgisayar, tablet ya da telefonla birlikte internetin olması yeterlidir. Tabii ki terapi için bağlantı yapılacak ortamın sessiz, sakin, yeterli ısı ve ışığa sahip olması çok önemlidir.

İçinde buluduğu psikolojik sorunları aşmakta zorlanan, var olan sorunlarını daha derinlemesine analiz etmek isteyen, sahip oldukları sorunlarla kendi başlarına baş edemeyen, motivasyon sorunu yaşayan, kaygı sorunları olan, kariyer planlamada destek arayışında olan, takıntılarını aşmakta zorlanan, sosyal ilişkilerde sağlıklı ilişkiler kurmakta zorlanan, aile ilişkilerinde yaşanan sorunlara çözüm bulmakta zorlanan bireyler online terapiye başvurabilirler. Bununla birlikte ileri düzeyde psikiyatrik desteğe ihtiyacı olan ya da bu desteği alanlar ve madde bağımlıları gibi takip gerektiren danışanlar/hastalar için ise online terapi desteği tercih edilmemelidir.

Terapi odasında yapılan terapiler daha doğaldır. Yüzyüze görüntü ve ses iletişimi ile birlikte ısı, ışık vb. ortam verileri de devredir. Online terapi ise, ofiste yapılan terapiye gore ulaşıma harcanan zaman ve yol masrafları açısından daha avantajlıdır. Online terapide ücret seanstan önce ödenir. Bir çok konuda online terapi ile ofis terapisi, terapi hedeflerine ulaşma açısından benzer sonuçlar verir.

Mahmut Aydın